Markiser anpassade efter Dina behov!

Ta hand om dina markiser

Om du specialbeställt markiser i Stockholm vill du säkert att de ska hålla så länge som möjligt. Precis som med allt annat krävs underhåll även efter installationen av en markis. Detta underhåll börjar redan när markisen monteras.

Det är viktigt att den är uppsatt på ett sådant sätt att exempelvis dörrar och fönster har fritt svängrum under den och inte skrapar i tyget samt att den är monterad så att den har en svag lutning nedåt. Detta är för att regn och smuts ska ha någonstans att ta vägen.

Klarar mycket, men inte allt

Markisen måste även kunna rullas ut helt och hållet när den väl används. Genom att rulla ut den till max håller sig tyget spänt, vilket förhindrar vattenpölar från att bildas på den när det regnar kraftigt ute. Markisen klarar alltså av olika väderomslag, men något den inte klarar är att vara utrullad när det blåser. Svängningarna som vinden skapar kan skada markisens armar, och dessa behöver hålla sig hela och stabila för att ge markisen ett långt liv.

Håll den ren och fin

För att hålla markisen ren rekommenderas inte rengöringsmedel som innehåller slipmedel eller kemiskt organiska partiklar. Det är inte heller bra att rengöra markisen med maskiner som alstrar ånga. Om du skulle vilja använda vanligt tvålvatten som rengöringsmedel går även det bra. Det viktigaste är att du alltid följer tvättanvisningarna som medföljer just din markis. Skölj av markisen noggrant efter tvättning och låt sedan markisväven torka ordentligt. För säkerhets skull kan du höra efter där du köpte dina markiser i Stockholm vilken typ av rengöring som är bäst.

Om markisen måste tas ner får den inte rullas ihop om den är blöt. Om så ändå är fallet bör den rullas ut för att torka så snart som möjligt. Om inte kan den börja mögla och ta skada. Oavsett är det viktigt att hålla markisen så ren som möjligt. Allt smuts som samlas på den bör dammsugas, borstas eller piskas bort.

Rätt förvaring är viktigt

När det kommer till att förvara markisen när den inte används, rekommenderas att ha den i en speciellt framtagen markispåse. Sådana finns att få tag på hos din markishandlare. Om det inte skulle gå att få tag på en förvaringspåse går det även bra att förvara markisen med regnskydd under ett tak. Det bästa för att skydda en markis är att förvara den i en stängd kassett.

Går bra att byta ut

Har din markis ändå blivit sliten, trots underhåll, eller att något annat som fått dig att vilja byta ut den hänt, är det bara att kontakta en specialist på markiser i Stockholm för hjälp. Där kan du florera bland olika färger och motiv. När den perfekta markisen hittats kan en yrkesman eller -kvinna hjälpa dig att montera ner den gamla markisen och installera den nya. Att byta markisväv är en betydligt mindre kostnad än att byta ut och installera om hela markisen. Så därför är det bra att ta hand om stommen från det att markisen kommer på plats första gången.

En bra sak är att byta ut markisväven under vinterhalvåret. Genom att göra detta slipper du tänka på det när solsäsongen börjar igen under sommarhalvåret. Istället är det bara att börja använda den nya markisen precis som vanligt.